Archief en museum voor het vlaams leven te Brussel
Snel zoeken
  • Snel zoeken in de collectie
  • Snel zoeken in de website

Lespakketten

Op zoek naar lesmateriaal over censuur, migratie, of het Nederlands in Brussel? Waarom probeert u het niet eens bij een archief. Het AMVB heeft met haar bijna 30.000 boeken, 350 archieven en een collectie van meer dan 10.000 affiches een onuitputtelijke schat aan informatie! We bieden u hieronder alvast al kant en klare lespakketten aan. Geef ons gerust feedback over het materiaal. Wij komen ook graag langs in de klas om de begrippen erfgoed en archief al doende te laten (her)ontdekken.

Wat is archief?

De studenten van de HUB-lerarenopleiding ontwikkelden een educatieve film waarin het begrip archief aan de hand van opdrachten wordt uitgelegd.

 

Lespakketten "Van kabas tot rugzak"

Van kabas tot rugzak

Wil jij met je klas onderzoeken hoe de ouders of (over)grootouders van je leerlingen naar school gingen? Wil jij dit resultaat delen met het AMVB en zo deel uitmaken van de belevingstentoonstelling Van kabas tot rugzak, 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel?

Aarzel niet! Je kan hier lespakketten downloaden rond mondelinge geschiedenis. Spreek- en ICT-vaardigheden staan er in centraal. Er zijn twee pakketten beschikbaar: één voor de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs, en één voor de tweede en derde graad secundair onderwijs.

Wanneer je de resultaten van je leerlingen wenst te delen met ons, vergeet dan zeker niet om je aan te melden via dit formulier. Je leerlingen en/of hun ouders moeten ook het GDPR-formulier invullen dat je achterin elk lespakket kan vinden.

Je kan de pakketten via de onderstaande links downloaden:

  • Derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs: Word, PDF

  • Tweede en derde graad secundair onderwijs: Word, PDF

Migratie, archief en erfgoed

migratie, archief en erfgoed

Geef Brusselse jongeren en hun ouders een stem in het verhaal van Brussel. Dit kan door samen met de leerlingen aangepaste oefeningen uit dit leertraject te volgen. Het leerpakket over informatievaardigheid in het archief is bedoeld voor Brusselse leerkrachten en leerlingen. Het AMVB wil met het Brusselse onderwijs samenwerken om nieuwe bouwstenen voor de geschied-her-schrijving van het migratieverleden te maken.

Doelgroep: eerste graad secundair onderwijs

Aantal lesuren: te spreiden over één jaar

Vakken: kritische informatievaardigheid, samenwerken, migratie, interviewtechnieken

Lesmateriaal en interview van Yousra die haar moeder interviewt.

Censuur en vrije meningsuiting

Censuur en vrije meningsuiting

Zin om met de leerlingen aan de slag te gaan over thema's als censuur en vrije meningsuiting? Met de werkgroep LeerDok ontwikkelden we speciaal voor leerkrachten secundair onderwijs deze lespakketten met zorgvuldig uitgekozen bronnen.

Doelgroep: tweede en derde graad

Aantal lesuren: 1 tot 2

Vakken: Nederlands, Geschiedenis

Lesmateriaal en digitale bronnen om direct in de klas te gebruiken. Veel succes!

Economie en marketing

Economie en marketing

Doen we het vandaag beter op marketing- en economiegebied? Welke boodschap trachtten bedrijven vroeger over te brengen in hun reclameadvertenties en hoe zit dat vandaag? Was het leven vroeger echt goedkoper dan nu?

Doelgroep: derde graad ASO, TSO

Aantal lesuren: 1

Vakken: Economie, Marketing

Lesmateriaal: Les 1 en Les 2

Gemaakt door: Margaux Daenen, COOVI student specifieke lerarenopleiding

Nederlands

Brussels dialect

Kom kennis maken met oude Vlaamse liedjes en probeer te lachen met moppen in het Brussels dialect.

Doelgroep: derde graad ASO

Aantal lesuren: 1

Vakken: Nederlands

Lesmateriaal: Les 1

Gemaakt door: Anneleen Verhaeghe, COOVI student specifieke lerarenopleiding

Cultuurwetenschappen

Expo 58

Dit lespakket handelt over stereotiepen tussen mannen en vrouwen vroeger en nu. Daarbij komen aan bod: pleidooien voor de afschaffing van vrouwenarbeid als oplossing voor de hoge werkloosheid en premies voor moeders aan de haard? Hoe lang is dat geleden?

Doelgroep: tweede graad ASO

Aantal lesuren: 2

Vakken: Cultuurwetenschappen

Lesmateriaal: Les 1

Gemaakt door: Marc Goethals, COOVI student specifieke lerarenopleiding

Vluchtelingen

vluchtelingen

De werkgroep LeerDok maakte een tweede modulaire lespakket rond het thema vluchtelingen. Door middel van unieke archiefbronnen en de opmerkelijke verhalen die daaraan verbonden zijn krijgen leerlingen inzicht in perspectieven op vluchtelingen en vluchten vanuit een historische invalshoek. De modules zijn deels ook een weerspiegeling van de collecties die de verschillende instellingen beheren.

Doelgroep: eerste, tweede en derde graad

Aantal lesuren: 1 tot 2

Vakken: Nederlands, Geschiedenis

Lesmateriaal en digitale bronnen om direct in de klas te gebruiken. Veel leerplezier

Wie is Karel Buls?

Karel Buls

Introduceer deze vroegere burgemeester van Brussel met deze inleiding Karel Buls in de klas. Ontdek wie hij was door de leerlingen deze Karel Buls afbeeldingen te tonen of te printen. 

Karel Buls schreef ook het boek Esthetiek der steden. Ga in de klas aan de slag met zijn ideëen. 

Materiaal voor leerkracht: Handleiding

Materiaal voor leerlingen: Hand-outs, Checklist

Karel Buls en stedenbouw

Karel Buls en stedenbouw

Deze volledig uitgewerkte les met een zorgvuldige selectie van bronnen en oefeningen vertrekt vanuit Buls’ tekst rond stedenbouw uit 1893. De thema's die aan bod komen zijn de Haussmannisatie in Brussel, organisch gegroeide en geplande steden, de uit het niets gebouwde stad Brasilia en het belang van het Vossenplein als historisch erfgoed.

Doelgroep: 3de graad ASO/KSO/TSO

Vakken: Nederlands, Geschiedenis,(Cultuurwetenschap en Esthetica)

Materiaal voor leerkracht: Bordspel 

Karel Buls doe-opdrachten

Karel Buls spelletjes

Op zoek naar een creatieve doe-opdracht of werkvorm om meer te leren over thema's als stadsbeleving, mediawijsheid, erfgoed en onderwijs? Blader dan snel door deze Karel Bulsbundel met spotprenten van Karel Buls, Fish-bowl discussie, rollenspel, strips, maquette van Hofberg, ...

Doelgroep: 3de graad ASO/KSO/TSO

Vakken: VOETen, non-formele educatie, actief, samenwerkend leren

Materiaal voor leerkracht: Handleiding, aanbod van projectdagen of doe-opdrachten 

Afbeeldingen uit AMVB, Sint-Lukasarchief Brussel, Stedelijk Museum Brussel, Stadsarchief Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, Le Soir.

Karel Buls en onderwijs

discussie onderwijsbloem

19de eeuwse bronnen zoals brieven van de Ligue de l'Enseignement, bouwplannen van de Modelschool en oude klasfoto's worden gebruikt in dit discussiespel over het onderwijs. Aan de hand van zelfgemaakte mindmaps wordt er nagedacht of de onderwijsidealen van Karel Buls vandaag gerealiseerd zijn.

Doelgroep: 3de graad ASO/KSO/TSO

Vakken: Nederlands, Geschiedenis,(Cultuurwetenschap en Esthetica)

Materiaal voor leerkracht: handleiding

Materiaal voor leerlingen: