Archief en museum voor het vlaams leven te Brussel
Snel zoeken
  • Snel zoeken in de collectie
  • Snel zoeken in de website

Archiefaanwinsten voorjaar 2024

Archiefaanwinsten AMVB Voorjaar 2024

Het AMVB verwelkomt diverse nieuwe aanwinsten in zijn archiefcollectie dit voorjaar, elk met een unieke bijdrage aan het rijke culturele erfgoed.

Hendrikus Van Breukelen [BE AMVB 397] Hendrikus (Henk) Van Breukelen, geboren op 8 oktober 1944 in Roermond, begon zijn carrière op 14-jarige leeftijd als bioscoopoperator. In 1970 verhuisde hij naar Brussel om in de filmindustrie te werken. Zijn technische kennis bracht hem echter al snel naar de speelautomatenindustrie. In 1974 werd hij ‘chef elektricien der batimenten’ bij de Brusselse trammaatschappij en later reparateur bij A.B. Dick Company. In 1980 richtte hij zijn eigen bedrijf HVB-copy op in Laken. Van Breukelens passie voor film bleef levendig, resulterend in een collectie privéfilms en Brusselse tijdsdocumenten, waaronder opnames van de Brusselse tram en het Bloementapijt. Deze collectie, inclusief afspeelapparatuur, is nu overgedragen aan het AMVB.

Brukselbinnenstebuiten Brukselbinnenstebuiten, opgericht in 1971, vierde in 2021 haar 50e verjaardag. De organisatie biedt rondleidingen, publicaties en wandelingen aan om Brusselaars en niet-Brusselaars inzicht te geven in stedelijkheid. De vrijwilligersgroep rond oprichter Wim Kennis groeide uit tot een organisatie met een breed scala aan activiteiten, waaronder de 'Mallemuntbruksels' en de Brukselkrant. Het volledige inhoudelijke en administratieve archief tot en met 2019 is nu gedigitaliseerd en overgedragen aan het AMVB.

Posthogeschool voor Podiumkunsten (a.pass) [BE AMVB 399] Opgericht in 2000 als samenwerking tussen Theatervormgeving en Art Performance Theatricality, verhuisde de maatschappelijke zetel van de vzw snel naar deSingel in Antwerpen. Sinds 2007 kreeg a.pass structurele subsidies van de Vlaamse Overheid. In 2012 verhuisde het opleidingsprogramma naar Sint-Jans-Molenbeek. Ondanks drie beheersovereenkomsten werd in 2022 besloten de financiering stop te zetten, wat leidde tot de sluiting van het programma eind september 2023. Het volledige archief vanaf de oprichting tot de sluiting is nu bij het AMVB.

Micro Marché Micro Marché, opgericht als sociaal-economisch initiatief, bood een omgeving voor creatieve uitwisseling en sociale participatie. Vanaf 2007 werd het idee uitgetest op het Grondwetplein. In 2008 werd de coöperatieve vennootschap Urban Product opgericht, later gevolgd door de vzw Micro Marché. Hun activiteiten evolueerden van wekelijkse markten naar het verhuren van werkruimtes voor kunstenaars en start-ups. Het archief, dat de volledige periode van 2006 tot 2024 bestrijkt, biedt een inkijk in de werking van de vereniging en is nu ondergebracht bij het AMVB.

Aanvullingen De Koninklijke Vlaamse Schouwburg [BE AMVB 056] heeft 24 affichepanelen uit de Bottelarij-periode (1999-2004) overgedragen. Actrice Alice Toen [BE AMVB 350] heeft educatieve pakketten en documentatie bij toneelwerken, evenals materiaal over haar televisie- en filmrollen gedoneerd. Raoul De Puydt [BE AMVB 033], het Kaaitheater [BE AMVB 148], en Jari Demeulemeester [BE AMVB 277] hebben eveneens waardevolle documenten aan hun bestaande archieven toegevoegd.

Deze nieuwe aanwinsten verrijken het AMVB en bieden een diepgaand inzicht in het culturele en sociale leven van Brussel en Vlaanderen.