Archief en museum voor het vlaams leven te Brussel
Snel zoeken
  • Snel zoeken in de collectie
  • Snel zoeken in de website

Nieuwe tentoonstelling

Het jaar 2024 markeert een politieke mijlpaal met verkiezingen op alle niveaus, van Europees tot lokaal. Om deze historische gebeurtenis te vieren en te benadrukken waarom stemmen van essentieel belang is, presenteert het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) de tentoonstelling "50 jaar Kiezen voor Brussel: Waarom Stemmen Belangrijk is", die van 26 april tot 15 augustus 2024 te zien zal zijn. De tentoonstelling "50 jaar Kiezen voor Brussel: Waarom Stemmen Belangrijk is" opent haar deuren op 26 april 2024 in het AMVB en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze unieke verkenning van de Belgische politieke geschiedenis. Wees getuige van de evolutie van ons democratisch proces en ontdek waarom uw stem telt!

Deze tentoonstelling biedt een boeiende reis door de afgelopen vijf decennia van verkiezingen en politieke veranderingen, met een speciale focus op de cruciale jaren 1974,1989 en 2006. Deze jaren vormden keerpunten in de Belgische politieke geschiedenis en leidden tot belangrijke staatshervormingen , met een speciale nadruk op de evolutie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vic Anciaux

De vier thematieken

Het wetenschappelijk comité van de tentoonstelling, bestaande uit vooraanstaande experts zoals François Antoine, Kris Deschouwer en Ann Mares, heeft verschillende thema's geïdentificeerd die centraal staan in de expositie. Deze omvatten 4 grote lijnen doorheen de expo en zijn politieke communicatie en marketing, communautaire tegenstellingen, de impact van staatshervormingen, en de evolutie van gelijkheid en representativiteit in de politiek. Meer weten? Klik hier voor meer info over de inhoud van de expo.

Educatieve pakketten en rondleidingen

Naast het tentoonstellingsmateriaal biedt "50 jaar kiezen voor Brussel" ook educatieve programma's voor middelbare scholieren en de mogelijkheid voor geleide bezoeken. Het doel is om niet alleen het politieke verleden te begrijpen, maar ook om de relevantie van stemmen en democratische participatie te benadrukken. Zin in een rondleiding? Neem contact met ons op via stephanie@amvb.be.

Openingsuren en tarieven

Voor onze nieuwe tijdelijke tentoonstelling '50 jaar kiezen voor Brussel - Waarom stemmen belangrijk is' zijn er nieuwe tarieven en openingsuren:

NIEUWE TARIEVEN

Standaardtarief: 6 euro​ -26: 2 euro​

Paspartoe/UiTPas met kansentarief: 2 euro​

museumpassmusées: gratis​

Scholengroepen en kansengroepen (max 25 personen) inclusief gids: 25 euro

Andere groepen (max 25 personen) tijdens de openingsuren inclusief gids: 80 euro

Groepen (max 25 personen) na 18u en in het weekend inclusief gids: 200 euro

NIEUWE OPENINGSUREN

Maandag tot en met vrijdag​​: 10 uur tot 17 uur​ Zondag​: 13 uur tot 17 uur​ Gesloten op zater- en feestdagen en lange weekends (OLH Hemelvaart en Pinksteren)​ Tijdens de zomervakantie enkel op weekdagen geopend.

OPGELET! Het archief en de leeszaalbezoekuren blijven ongewijzigd:

maandag-vrijdag, 09u - 16u of na afspraak