






CEMPER, de landelijke erfgoeddienstverlener voor muziek, theater en dans treedt als adviserend orgaan op doorheen de verschillende stappen van het project.
(Tekst door Tom Pauwels, general director van Ictus).
Dirigent Georges-Elie Octors was muzikaal directeur van Ictus tussen 1994 en 2019. Zijn gave om een muzikale visie om te zetten in expressieve gebaren maakten van hem een cruciale schakel in de keten componist-uitvoerder-publiek. Zijn collectie van rijk geannoteerde partituren is het vertrekpunt voor de ontsluiting van de nalatenschap van Georges-Elie Octors. In een eerste fase leggen we ons toe op de digitalisering van deze partituren. In een tweede fase wordt een selectie van deze partituren gekoppeld aan audio-, beeld- en tekstmateriaal uit ons digitaal archief in zogenaamde tijdcapsules.
Tussen september en december 2024 werden er in het AMVB door Ictus-medewerker George Stevens 25 partituren gedigitaliseerd die de basis vormen voor even zoveel tijdcapsules.
Tussen 29 en 31 oktober werden er in de Rosas Performance Space repetities als ook een concert gefilmd onder leiding van Georges-Elie Octors. De focus lag hier op de fysieke kwaliteit van het dirigeren en op de interactie tussen dirigent en muzikant. Dit type document (zoom-in op het dirigeren) vormde alsnog een lacune in het archief.
Tussen eind oktober 2024 en eind februari 2025 werkte Ictus-muzikant Michael Schmid aan het verzamelen én produceren van inhoud in functie van de tijdcapsules. De volgende acties werden ondernomen:
In februari 2025 werd een selectie live audio-opnames van werken geselecteerd voor tijdcapsules gemasterd in de studio door Ictus-klankingenieur Alex Fostier met medewerking van Michael Schmid.
In februari 2025 werden de gescande partituren gekoppeld aan audio-opnames van de respectievelijk werken in een score-follower format.
CEMPER, de landelijke erfgoeddienstverlener voor muziek, theater en dans treedt als adviserend orgaan op doorheen de verschillende stappen van het project.