Archive and museum for the Flemish living in Brussels
Quick search
  • Search by collection
  • Search by site

Expeditie Erfgoed

Het AMVB heeft 17 leerlingen van de Sint-Lukas Academie geselecteerd om mee te werken aan een bijzondere tentoonstelling, geïnspireerd door de archiefstukken van het museum. Deze leerlingen, die tussen de 15 en 18 jaar oud zijn en afkomstig zijn uit heel Brussel, zullen gedurende het hele 2e semester elke woensdag tot eind mei samenkomen om hun ideeën te ontwikkelen en aan het project te werken. Dit deels in het AMVB en deels in de Sint-Lukas Academie. 

De tentoonstelling zal eind mei openen en loopt door tot en met eind augustus. Dit biedt de jongeren de kans om de rol van kunstenaar te ontdekken. Ze werken niet alleen met archiefstukken, maar houden zich ook bezig met brainstormen over scenografie, het schrijven van teksten en het beheren van sociale media. Het project richt zich op het Nederlandstalige Brusselse erfgoed en heeft als doel een frisse, jeugdige kijk op dit erfgoed te bieden aan het publiek.

Op 12 februari 2025 kwamen ze opnieuw naar het AMVB om maquettes, maskers, vlaggen en affiches te bekijken die uit ons archief komen. Ze begonnen ideeën te verzamelen voor hun eigen kunstwerken en werkten met een green screen om video's te maken met creatieve achtergronden.

Op woensdag 26 maart hebben we samen nagedacht over de scenografie en het verloop van de tentoonstelling. Wat vinden zij belangrijk in een tentoonstelling? 

Op woensdag 23 april en woensdag 30 april namen de leerlingen deel aan een workshop rond naaldvilten. Daar leerden ze zelf een vlag maken zoals er veel in onze archieven ter beschikking zijn. Ze bestudeerden eerst onze vlaggen en de symboliek ervan en maakten vervolgens zelf een vlag die ook in onze tentoonstelling zichtbaar zal zijn. 

Na de paasvakantie gingen de jongeren verder aan de slag met de uitwerking van hun kunstwerken en dachten ze actief mee na over de scenografie van de expo. Ze werkten samen met BNA-BBOT, een organisatie die zich bezighoudt met het vastleggen van Brusselse stemmen en verhalen. Tijdens verschillende sessies namen ze geluid op en vertelden ze over hun eigen werk, hun inspiratiebronnen en hun blik op het erfgoed dat hen werd aangereikt. Zo lieten ze letterlijk hun stem horen in de tentoonstelling, die ook auditieve elementen bevat waarin hun perspectieven centraal staan.

Op woensdag 28 mei vond de feestelijke vernissage plaats in het AMVB. Tussen 16u en 18u kwamen familieleden, vrienden, leerkrachten en genodigden samen om het resultaat van maanden werk te bewonderen. De jongeren spraken zelf het publiek toe, vertelden over hun proces, hun visie op het project en over wat zij belangrijk vonden om via hun kunstwerken te delen. Hun persoonlijke betrokkenheid en creatieve kracht maakten van de vernissage een warm en betekenisvol moment.