Archive and museum for the Flemish living in Brussels
Quick search
  • Search by collection
  • Search by site

Workshops voor scholen

Met een uitgebreid aanbod aan gratis workshops en spellen krijgen de leerlingen een introductie in de wereld van het erfgoed. Zij ontdekken hoe een schat aan historische informatie wordt bewaard en raken vertrouwd met de begrippen uit de archiefsector. Interesse? Schrijf u via het inschrijvingsformulier onder de informatie over de workshop en dan contacteren wij u zo spoedig mogelijk.

moordspel

Interactief spel: Wie heeft de archivaris vermoord?

Op zoek naar een spannende manier om leerlingen wegwijs te maken in de wereld van historische bronnen, archiefcollecties en informatieopslag? Kom dan naar het AMVB en daag de leerlingen uit om de moordenaar van de archivaris te vinden! Na een algemene inleiding gaan leerlingen in kleine groepjes met laptops zelf op speurtocht in het depot. Het spel is bedoeld voor leerlingen van de eerste graad.

Deze workshop is momenteel niet beschikbaar.

archief, erfgoed en het AMVB

Workshop: Wat is archief, erfgoed en het AMVB?

Archief, erfgoed en  ... jawel soms ook schimmels. Hoe werkt een archief? Wat zit er allemaal in de collectie van het AMVB? En wat hoort er niet bij een duurzame opslag van informatie?

Karel Buls en stadsbeleving

Workshop: Karel Buls en stadsbeleving

Met dit bordspel stadsbeleving, maakt u de stadsarchitect van Brussel in uzelf wakker. U krijgt van de burgemeester immers de opdracht om de stad uit te breiden.

Deze workshop is momenteel niet beschikbaar.

Karel Buls en onderwijs

Workshop: Karel Buls en onderwijs

Met dit discussiespel over onderwijs gaat u aan de slag met 19de eeuwse bronnen, zoals de brieven van de Ligue de L'Enseignement, met de bouwplannen van de Modelschool en met oude klasfoto's. Door de focus op deze vroegere burgemeester van Brussel worden de leerlingen in contact gebracht met oude documenten en de waarde ervan voor de geschiedschrijving en -beleving.

Deze workshop is momenteel niet beschikbaar.

maak je eigen klasvlag

Workshop: Maak je eigen klasvlag

Het AMVB bewaart een rijke collectie vaandels en vlaggen van Brusselse verenigingen. Deze mooie objecten zitten vol beeldtaal. Tijdens deze workshop leren de leerlingen hoe ze de symboliek in deze vaandels en vlaggen kunnen lezen. Vervolgens gaan ze aan de slag en creëren ze hun eigen klasvlag. Een oefening dus in op een creatieve manier na te denken over (groeps)identiteit en (klas)waarden.