Archief en museum voor het vlaams leven te Brussel
Snel zoeken
  • Snel zoeken in de collectie
  • Snel zoeken in de website

Lichtpunt - Lueur d'espoir

Met de goedkeuring van het Manhattanplan in 1967 vernielde de sloophamer de Brusselse Noordwijk. Tal van woningen werden onteigend om er hoogbouw in de plaats te zetten. Uiteindelijk beletten vele factoren de voortgang van dit project, waardoor deze eens zo levendige buurt getransformeerd werd tot een stenen woestijn. Door toedoen van enkele geëngageerde buurtbewoners en creatievelingen werd deze verloedering een halt toegeroepen en verschenen er meer dan twintig monumentale muurschilderingen, niet enkel als sociaal protest, maar ook gewoon ter verfraaiing van deze buurt. En dat lang voor de graffiti-hype vanuit de States overwaaide of het stripparcours van onze stad een must see werd.

Curator en stadsgids Joris Sleebus reconstrueert in de tentoonstelling "Lichtpunt - Lueur d'espoir" het verhaal van deze muurschilderingen. De tentoonstelling opent op donderdag 6 oktober 2022 om 18u in het AMVB en loopt tot 15 februari 2023.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het AMVB, maar voor de opening en de lezingen van Joris Sleebus is inschrijven gewenst. Dit kan telefonisch via het nummer 02/209 06 01 of via e-mail naar het adres info@amvb.be.

 

Meer info vindt u op lichtpunt-lueurdespoir.be

 

 

Affiche_Lichtpunt