Archief en museum voor het vlaams leven te Brussel

Archief in de kijker

Een nieuwe rubriek

De lancering van onze nieuwe website gaat gepaard met de lancering van een nieuwe rubriek.  In “Archief in de Kijker” belichten medewerkers periodiek een archief(stuk) dat hen fascineert en de waarde en diversiteit van onze collectie typeert. Zo krijgen geïnteresseerden een inkijk in de veelheid aan archieven die nog te ontdekken valt.

Ook gebruikers worden warm uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan deze rubriek. Hebt u recent onze leeszaal bezocht en daarbij een prachtstuk uit een archiefdoos opgediept waar u graag iets over zou vertellen? Breng ons op de hoogte, schrijf er een kort stukje over en wie weet verschijnt uw bijdrage binnenkort op de homepage van onze website.

Archivaris Jens Bertels bijt de spits af.

Het archief van Jan Dekoster: Toune de Plekker krijgt fanmail in braille

In 1988 verwierf het AMVB het archief van Jan Dekoster, gewezen radiomaker bij de BRT II – Omroep Brabant. Dekoster is vooral bekend geworden met zijn radioprogramma In ’t Lieg Plafon, waarin onder andere talloze sketches, kabaretnummers en liedjes in het Brusselse dialect gebracht werden door personages als Toune de Plekker en Malou de Bozinne.

De transcripten van deze programmaproducten maken een groot deel uit van het archief van Dekoster en laten de archiefgebruiker toe om dit unieke materiaal te (her)ontdekken. Mijn ervaring met radio is beperkt tot de programma’s uit de 21e eeuw en voor mij is dit archief een fascinerende getuigenis van een ander mediatijdperk, van een ander soort radiouitzendingen. Het is voor mij een waar genot om deze teksten te lezen en me in te beelden hoe ze tijdens de uitzending klonken in dat sappige Brusselse dialect, hoe de mensen gekluisterd aan de radio de sketches volgden en wat voor een publiek Dekoster bereikte.

Braillebrieven
Braillebrieven aan Toune De Plekker

In dit laatste aspect geeft het archief een interessante inkijk. Het meest opvallende aan dit archief zijn immers de vele braillebrieven die gericht waren aan Toune de Plekker, het alias van Jan Dekoster. In deze uitzonderlijke brieven wordt Toune bedankt voor zijn houding tegenover deze vaak vergeten gemeenschap en de brieven en boodschappen die hij hen opstuurt. Ook benadrukken ze quasi allemaal hoe spijtig ze het vinden dat het programma niet langer uitgezonden zal worden en betuigen ze hun steun.

Zo geeft dit archief een unieke inkijk achter de schermen van het programma en toont het tegelijkertijd de rijkdom van een gemeenschapsarchief aan. De leefwereld en beleving van de relevante erfgoedgemeenschap wordt immers ontsloten, wat vaak unieke informatie oplevert. Bovendien formuleert het kabaretnummer “De Konkoor van de Wieze” een mooi devies voor een gemeenschapsarchief als het AMVB. En dit zowaar in het Brussels:

“De kalant es roi. Ge mooit ne kalant altaaid acceuilleire gelaaik nen héros dee van den ourlog weikomt.”

Waar wacht u nog op?